Zahraniční příjmy a daňový domicil aneb kde platit daně

Určení daňového rezidentství může být leckdy matoucí – ať už jste Čech, který si vydělává v zahraničí, nebo cizinec, který přijel pracovat do ČR. Podívejte se na kritéria, díky nimž porozumíte, v které zemi máte správně platit daň z příjmů.

Obecná pravidla daňové rezidence

Zní to lákavě – najdete zemi se zajímavým sociálním systémem nebo zdaněním a založíte si tam společnost nebo živnost, abyste tyto výhody mohli naplno využít. Ale to ještě neznamená, že se rovnou stanete daňovým rezidentem dané země.

Pravidla pro určení rezidentství vycházejí z podmínek daných mezinárodními smlouvami o zamezení dvojího zdanění. Ty mají přednost i před českým zákonem o dani z příjmů, který si jako rozhodné kritérium pro určení rezidence stanovil hranici 183 dnů pobytu na území ČR.

Daňovým rezidentem může být poplatník (firma či OSVČ) pouze v jednom státě, kde pak daní veškeré své celosvětové příjmy. Výjimkou jsou Američané – ti musí všechny příjmy danit v USA bez ohledu na to, ve které zemi vydělávají.

Pokud by například Slovák, který žije i pracuje v Bratislavě a jehož děti tam chodí do školy, zavítal do ČR pouze za účelem zřízení živnosti, nebude automaticky daňovým rezidentem ČR. Pro získání daňové rezidence by musel splnit ještě další kritéria, která vysvětlíme níže.

V ostatních zemích, odkud by Vám plynuly příjmy, jste pak daňovým nerezidentem.


Kritéria pro posouzení daňového rezidentství

Pokud jste pendler z pohraniční oblasti, sportovec nebo manažer, který pracovně jezdí po celém světě, ale třeba i umělec nebo programátor z pláže, může být stanovení Vašeho daňového domicilu docela oříšek.

Konkrétní požadavky pro určení daňového rezidentství vždy hledejte ve smlouvách s danou zemí, nicméně nejčastěji tam narazíte na pět typů kritérií, která (nebo jim podobná) popisujeme níže.

Při posouzení se postupuje od prvního kritéria dále. Není třeba zkoumat všechna – jakmile se podaří rezidenci zjistit na základě jednoho kritéria, dalšími se už nezabýváte.

1/ Stálý byt

Poplatník je daňovým rezidentem daného státu, když v něm má k dispozici stálý byt. Nejde přitom o trvalý pobyt zapsaný v dokladech, ale o dlouhodobé bydlení, které má kdykoli k dispozici – ať už ho vlastní, nebo si ho pronajímá.

Stálý byt prokážete výpisem z katastru nemovitostí, nájemní smlouvou, potvrzením o platbách nájemného, energií, internetu a podobně. Za stálý byt se nepovažuje bydlení u rodičů či kamarádů, ačkoliv může být dostupné také prakticky kdykoli.

Pokud jste zaměstnaní v zemi, která není v běžné dojezdové vzdálenosti, předpokládá se rovnou, že tam máte stálý být. Leda byste prokázali opak třeba letenkami nebo účty za hotel.

2/ Středisko životních zájmů

Pokud se rezidentství nepodaří určit podle bytu, přichází na řadu kritérium střediska životních zájmů. To se zabývá otázkou, kde máte užší osobní a hospodářské vazby (tj. rodinné a společenské vztahy, zkoumá se, kde pracujete nebo podnikáte, kde máte vedené bankovní účty, vydaný řidičský průkaz, politicky nebo kulturně se angažujete apod.).

3/ Místo, kde se poplatník obvykle zdržuje

Když selže kritérium střediska životních zájmů, přistoupí se k zjišťování, kde se obvykle zdržujete. Do této fáze se posuzování daňového domicilu dostane pouze výjimečně.

Dobrým příkladem pro ilustraci je třeba bezdětný programátor, který létá po světě a pracuje z kaváren, nebo virtuální asistentka, která svým klientům spravuje agendu z pláží.

4/ Státní občanství

Pokud není možné daňový domicil stanovit podle stálého bytu ani střediska zájmů a stane se, že pobýváte přesně polovinu roku ve dvou zemích, určí se daňové rezidentství podle Vašeho státního občanství.

5/ Dohoda na úrovni ministrů financí

V extrémně vzácných případech o rezidenci finálně rozhodnou ministři financí dotčených zemí.


Praktické příklady určení daňové rezidence

Stálý byt v ČR i na Slovensku

Slovenský občan, podnikatel (programátor) vlastní nemovitost v Česku i na Slovensku. Na Slovensku má manželku, se kterou ale nežije, jen zatím nepodali žádost o rozvod. Většinu roku pobýval v Česku, kde má partnerku a běžný život. Nicméně byl určen daňovým rezidentem Slovenska s odůvodněním, že manželka je více než milenka. Klient byl značně překvapen, protože dosud danil veškeré příjmy v Česku.

Pendleři

Žena žije na hranicích s Rakouskem a má manžela Rakušana. Vlastní nemovitost v Česku i v Rakousku, ona sama v Rakousku pracuje a vozí tam děti do školy. Je ale považována za daňového rezidenta ČR, protože zde má i neziskovku, doma mluví česky a po práci se vždy vrací do české nemovitosti.

Přečtěte si také, jak daní své příjmy sportovci, kteří často pracovně cestují do zahraničí. Někdy se jim tak může vyplatit změna daňového domicilu.

Trápí Vás daně? Víme, jak na ně!

Nejste si jistí, jestli své příjmy daníte správně? Zpracujeme Vám přiznání k dani z příjmu anebo poradíme s podnikáním v zahraničí. Kontaktujte nás pomocí formuláře níže a společně najdeme řešení.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Daňové přiznání
Daňové přiznání

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na…

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na papírování? Objednejte si daňové přiznání online a formuláře vyřešíme…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat