Letošní rok bude náročný pro všechny. Podnikatelé, kteří vykonávají svou činnost takzvaně na firmu, ale mají oproti živnostníkům několik výhod. Dnes se podíváme na tu aktuální – ručení majetkem za pohledávky.


Živnostník neboli OSVČ, podniká vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. To je v pořádku do doby, než přijdou problémy. Třeba taková pandemie, kvůli které ze dne na den najednou spadne poptávka po službách či produktech na nulu. Je to logický vývoj, lidi si v době krize utahují opasky.

OSVČ ručí celým svým majetkem

Krizové situace se však nedají úplně předvídat – a jestli už máte zadané objednávky u dodavatelů nebo naskladněné zboží, budete muset zaplatit i odpovídající faktury. Máte dostatečné finančních rezervy? Pak se těžké období snad nějak zvládne. Pokud ale nemáte záchranný polštář, nastává problém, o kterém mnoho OSVČ ani neuvažovalo. Každá osoba samostatně výdělečně činná totiž ze zákona ručí za své pohledávky a závazky veškerým svým majetkem. Jinak řečeno, pokud dodavatel požaduje zaplacení faktury, na kterou nemáte peníze, je možné, že budete muset prodat třeba rodinné auto.

Nastal čas založit firmu?

Nechceme Vás děsit. Je povzbudivé sledovat, jak se v dnešní době celá republika semkla, jak si pomáháme a táhneme za jeden provaz. Rádi bychom jen upozornili na fakt, že podnikat jako OSVČ může být velmi rizikové ve chvíli, kdy se děje něco špatného. Tomuto riziku se navíc dá jednoduše předejít založením firmy.

Takzvané s.r.óčko má také odpovědnost za plnění svých závazků, ale tato odpovědnost je omezena pouze na veškerý firemní majetek. Samozřejmě existují výjimky, jako když jednatel firmy nekonal podle zásad péče řádného hospodáře a o ručení vlastním majetkem v tomto případě rozhodl soud. Předpokládejte ale, že všichni podnikáme férově a podle pravidel. To znamená, že i v případě problémů firmy je Váš osobní majetek v bezpečí.

Pomůžeme Vám se založím společnosti

Založení firmy je nicméně zdlouhavý proces, kterým se většina lidí sama jen tak neprokouše. Investujte svůj čas a energii do činností, ve kterých jste jednička – do svého podnikání. My Vám rádi pomůžeme s celým procesem založení firmy. A neporušíte ani karanténu – prakticky celý proces jde vyřídit i online a do 10 pracovních dní můžete bezpečně podnikat na firmu.

Pokud opravdu spěcháte, tak pro Vás máme ready-made společnosti, které budou Vaše prakticky do druhého dne. A jestli máte v plánu expandovat do zahraničí, nebo nechcete zastavit své podnikání, tak Vám rádi založíme firmu třeba i v Anglii. Stačí se obrátit na naše odborníky, kteří Vám doporučí vhodný postup k Vaší konkrétní otázce.

OSVČ je většinou první krok každého podnikatele. Je ale důležité se nezastavit, udělat ten druhý, třetí krok a rozběhnout své podnikání naplno. Proč riskovat všechen svůj osobní majetek, když jako právnická osoba s ručením omezeným víte, o co hrajete, a tedy jsou všechna Vaše rizika omezená? Založte si firmu, vyplatí se to – především v současné situaci!


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat