Pravidla pro služební cesty a výše cestovních náhrad

Víte, na co má Váš zaměstnanec nárok, když ho vyšlete na služební cestu, a na co nesmíte zapomenout? Zjistěte, za jakých podmínek může zaměstnanec vyrazit na pracovní cestu a jaké výdaje se s ní pojí.

Co je pracovní cesta?

Pracovní cesta není nic jiného než legislativní označení hovorového výrazu služební cesta. Zákoník práce ji definuje jako časově omezené vyslání zaměstnance k výkonu práce mimo sjednané místo práce. Neuvádí, jak dlouhá by měla být – naopak říká, že na ni můžete zaměstnance vyslat jen po vzájemné dohodě.


Co je třeba udělat před pracovní cestou?

Než začnete rezervovat jízdenky a hotel, pohlídejte si, že splňujete dvě podmínky:

  • 1

    Máte souhlas zaměstnance

  • Souhlas s pracovními cestami můžete zahrnout rovnou do pracovní smlouvy nebo ho zařídit formou dohody. Pokud se chcete vyhnout neshodám, je nejvhodnější zajistit si souhlas v písemné nebo elektronické podobě.

  • 2

    Zaměstnanec vyplnil cestovní příkaz

  • Před cestou odjíždějící zaměstnanec vyplňuje formulář neformálně nazývaný „cesťák“. V něm uvede základní informace o cestě – její cíl, účel, datum odjezdu i návratu a dopravní prostředek. Předvyplněné údaje zkontroluje a podpisem schválí nadřízený, případně jiný pověřený pracovník.

    Po návratu z pracovní cesty zaměstnanec do „cesťáku“ doplní časy odjezdů, příjezdů a doby výkonu práce (u cesty do zahraničí navíc i čas přechodu státní hranice). Rovněž je nutné uvést vynaložené náklady, které zároveň prokáže příslušnými doklady o zaplacení.


Koho nemůžete poslat na služební cestu?

Kdyby Vám zaměstnanci odmítli udělit souhlas s konáním pracovních cest, můžete jim dát kvůli nesplnění požadavků pro výkon sjednané práce i výpověď. Bez postihu mohou odmítnout služební cestu pouze:

1/ Zaměstnanci vyjmenovaní v zákoníku práce, kteří mohou být vysláni na pracovní cestu jen s uděleným souhlasem pro konkrétní cestu. Patří mezi ně:

  • těhotné ženy a zaměstnanci pečující o děti do 8 let;
  • osaměle žijící osoby pečující o dítě mladší než 15 let;
  • pečovatelé, kteří se prokazatelně dlouhodobě starají o osobu závislou na pomoci jiných.

2/ Zaměstnanci, kteří předem nedali souhlas s pracovními výjezdy.


Délka pracovní cesty

Když vyšlete zaměstnance na dvoudenní služebku, nebudete mu platit za 48 hodin práce ani proplácet přesčas. Právo na přesčasový příplatek by měl pouze v případě, kdyby na služební cestě skutečně pracoval déle, než je jeho stanovená pracovní doba.

Na druhou stranu – i kdyby např. schůzkou s klientem strávil dvě hodiny z celé pracovní cesty, má nárok na náhradu mzdy jako za běžně odpracovaný celý den.

Zaměstnanci neplatíte dobu strávenou na pracovní cestě, která nespadá do rozvržené směny (např. večerní cestování, přespání v hotelu). Za tuto dobu mu náleží pouze náhrady cestovních výdajů.

Příklad: Máte firmu v Olomouci, odkud vyšlete zaměstnankyni Janu na školení do Prahy. Přestože má pracovní dobu vymezenou od 7:00 do 15:30 hod., kvůli školení začínajícímu v 10 hodin musela Jana vyjet už v 6 hodin ráno. Po skončení akce v 15 hodin se vydala na cestu zpět a domů se dostala až ve 20:00.

V tomto případě bylo výkonem práce školení v čase 10:00–15:00. I když Jana odpracovala „pouze” pět hodin, zaplatíte jí za tento den stejnou mzdu, jako by jej strávila celý v kanceláři v Olomouci. Přestože cestovala ráno i večer mimo svou pracovní dobu, tato doba se neproplácí.


Tuzemské pracovní cesty

Zaměstnanec na pracovní cestě má nárok na proplacení cestovních výloh týkajících se:

  • dopravy;
  • stravování;
  • ubytování;
  • případně dalších výdajů.

Na jejich zaplacení můžete pracovníkovi poskytnout zálohu, dát mu k dispozici firemní platební kartu nebo mu je proplatit až po skončení služební cesty.

Zatímco minimální limit stravného a výši náhrad za použití vlastního vozidla zaměstnance upravuje vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí a částky se každý rok mění, další náhrady vyplácíte podle skutečných výdajů na základě doložených dokladů. Pro poskytování cestovních náhrad v roce 2024 platí vyhláška č. 398/2023 Sb. ze dne 18. prosince 2023.

Náhrady za stravné

Výše stravného se řídí délkou pracovní cesty a počtem poskytnutých jídel.

Zatímco ve státní a příspěvkové sféře se mohou zaměstnavatelé rozhodnout pro sazby stravného ve stanoveném rozmezí, Vy jste jako podnikatelé povinni zaměstnancům podle § 163 odst. 1 zákoníku práce vyplatit nejméně částku uvedenou na dolní hranici. Stravné můžete navýšit, ale vše nad rámec zákona je zdaněno a podléhá odovodům na sociální a zdravotní pojištění.

Délka trvání pracovní cesty Sazby stravného (v roce 2024)
5 až 12 hodin 140 až 166 Kč
12 až 18 hodin 212 až 256 Kč
více než 18 hodin 333 až 398 Kč

Pozor na krácení stravného – při poskytnutí bezplatných jídel během pracovní cesty se stravné snižuje o 70, 35 nebo 25 % za každé jídlo (podle délky cesty).

Cestovní náhrady při použití soukromého vozidla

Pokud zaměstnanci používají firemní vozidlo ke služebním účelům, nemají nárok na cestovní náhrady. V případě použití vlastního vozu má zaměstnanec právo na proplacení:

1/ Spotřeby pohonných hmot (PHM), kterou stanovíte dvěma možnými způsoby:

  • Skutečnými náklady – zaměstnanci proplatíte účtenky za pohonné hmoty.
  • Paušálem – při vyúčtování použijete pevně stanovenou částku za kilometr, kterou MPSV pravidelně aktualizuje i několikrát v průběhu roku.
Druh paliva Cena za jednotku
Benzín automobilový 95 oktanů 38,20 Kč/litr
Benzín automobilový 98 oktanů 42,60 Kč/litr
Motorová nafta 38,70 Kč/litr
Elektřina 7,70 Kč/kWh

2/ Amortizace, což je příspěvek za opotřebení vozidla, který je stanoven výše uvedenou vyhláškou. V roce 2024 činí základní sazba za 1 km jízdy osobním autem 5,60 Kč.

Pozor: Paušál uvedený výše je určený výhradně pro zaměstnance, kteří používají pro pracovní účely jiné než firemní auto.

Další výdaje

Na základě doložených účtenek nebo faktur jste povinni zaměstnancům proplatit také další vynaložené náklady např. spojené s ubytováním a cestováním hromadnou dopravou.

Ve Vaší kompetenci je však určit zaměstnancům, jak a čím se budou dopravovat nebo kde budou spát. Když si zaměstnanec vybere jiný (dražší) dopravní prostředek než Vámi schválenou variantu, případně luxusní hotel, proplatíte mu náklady pouze do předem schválené výše.


Zahraniční cesty

Pro služebky do zahraničí platí podobná pravidla jako pro tuzemské cesty. Liší se zejména ve výši stravného, které pro rok 2024 upravuje vyhláška č. 341/2023 Sb. V ní je určena základní sazba pro každý stát.

Mimo to můžete zaměstnancům poskytnout i další cestovní náhrady stanovené na základě vnitřního předpisu nebo kolektivní smlouvy jako např. kapesné, které může dosáhnout až výše 40 % denního stravného.


Nelámejte si hlavu s pracovními cestami

Nestresujte se tím, jestli správně používáte schválené formuláře nebo vyplácíte aktuální výši stravného. Zákony a další předpisy sledujeme za Vás! Soustřeďte se na řízení a rozvoj firmy a kompletní účetní agendu svěřte našemu účetnímu týmu.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat