Jaké daňové povinnosti nás čekají v lednu 2023?

Rok 2022 uplynul jako voda a nastal čas se zaměřit na to, co nám přináší nový rok 2023. Řeč je nejen o změnách v legislativě, ale i daňových povinnostech, se kterými musíme počítat hned v lednu.

Přiznání k dani silniční za rok 2022

V roce 2022 došlo k výraznému zúžení předmětu daně (silniční dani např. nyní nepodléhají osobní automobily), nicméně povinnost podat přiznání za vybrané typy motorových vozidel stále trvá. Podrobnosti o této novele shrnujeme v textu o daňových novinkách. Další informace o povinnostech ohledně silniční daně najdete také na webu Generálního finančního ředitelství.

Lhůta pro podání přiznání k silniční dani je 31. ledna 2023, ve stejném termínu musíte daň také zaplatit.

Přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2023

Na rozdíl od daně silniční, která se podává za uplynulé období (aktuálně tedy za rok 2022), se přiznání k dani z nemovitých věcí podává dopředu, čili na rok 2023.

Povinnost podat daňové přiznání ovšem máte pouze v případě, že jste koupili novou nemovitost, začali stavět dům nebo došlo k jiné podstatné změně. Pokud u Vás nastala specifická situace (např. nabytí podílu na nemovité věci, koupě nemovitosti v průběhu roku) a nevíte, jak postupovat přečtěte si vysvětlující dokument „Nejčastější dotazy na dani z nemovitých věcí“ na webu Generálního finančního ředitelství.

Při vyplňování přiznání je rozhodující stav (vlastnictví, charakter) nemovitých věcí k 1. lednu 2023. Termín pro podání přiznání je 31. ledna.

Daň z nemovitých věcí se platí v jedné (k 31. květnu) či ve dvou splátkách (k 31. květnu a k 30. listopadu), a to v závislosti na výši samotné daně – jestliže nepřesáhne 5 000 Kč, platí se celá najednou.

Potřebujete s daňovým přiznáním pomoct? Ozvěte se nám prostřednictvím kontaktního formuláře a společně vše vyřešíme.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat