Firemní školka jako benefit z pohledu daní

Obliba firemních školek mezi zaměstnaneckými benefity neustále narůstá. Provoz firemní školky usnadňuje návrat rodiče do práce, snižuje náborové náklady na nové zaměstnance a rodičům šetří čas i peníze. Konsolidační balíček však přinesl nejistotu do zaběhnutého modelu a firmy musí tento benefit znovu ocenit.

Peněžní a nepeněžní benefity pro zaměstnance

Zaměstnanecké benefity se v základu dělí na peněžní a nepeněžní. Pokud zaměstnanec obdrží peněžní benefit, typicky bonus ke mzdě nebo například finanční dar k životnímu jubileu, většinu z nás napadne, že se bude tato odměna danit spolu se mzdou.

Jak je to ovšem s nepeněžními benefity? Mezi ně obvykle patří:

  • příspěvek na kulturu, sport nebo rekreaci,
  • pořádání jazykových kurzů na pracovišti,
  • káva a drobné občerstvení zdarma na pracovišti,
  • ale i zmíněné firemní školky.

Pokud jde opravdu o nepeněžní plnění, dosud platilo, že se nepromítne do mzdy zaměstnance. Z benefitu tak čerpá jen užitek, ale neplatí z něj ani daň z příjmu, ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Omezení nepeněžních benefitů konsolidačním balíčkem

Se schválením konsolidačního balíčku však přichází omezení částky, do které je možné nepeněžní benefity čerpat v rámci osvobození od daně. Nově se stanovuje roční limit ve výši poloviny průměrné mzdy.

Pro rok 2024 budou nepeněžní benefity, tedy i firemní školky, osvobozeny od daně maximálně do 21 983 Kč za rok. Měsíčně se bavíme o částce 1 832 Kč.

Pokud zaměstnanci během roku vyčerpají v součtu vyšší hodnotu těchto benefitů, vše nad částku 21 983 Kč vstoupí do jejich příjmů. Rozdíl bude třeba zdanit a odvést z něj sociální a zdravotní pojištění.

Ocenění firemní školky z pohledu daní

Jak tedy správně nacenit firemní školku, abychom mohli spočítat, zda bude zaměstnanec za její používání něco doplácet, či ne?

Pokud jste někdy vybírali školku pro své dítě, určitě jste narazili na propastný rozdíl mezi cenami školek státních a soukromých.

Firemní školky mají charakter spíše těch soukromých – je zde méně dětí, případně větší počet pečovatelek na skupinu dětí. Přijímají i děti mladší 3 let nebo nabízejí nadstandardní výuku třeba v anglickém jazyce. Proto přirozeně vzniká obava, že se pro účely daní bude počítat s měsíčními náklady v řádu tisíců, a snadno tak překročí zmíněnou hranici 21 983 Kč za rok.

Ministerstvo financí naštěstí již připravilo vysvětlující metodiku, podle které bude relevantní pouze školkovné ve státních školkách v příslušné lokalitě.

Vzorový výpočet nepeněžních benefitů za firemní školku:

Obvyklá cena státní školky v místě pracoviště je 1 500 Kč měsíčně.

  • Zaměstnanec A za firemní školku platí 500 Kč měsíčně → do limitu pro osvobození benefitů se mu započítá 1 000 Kč za každý měsíc.
  • Zaměstnanec B platí sám 1 500 Kč či více měsíčně → do limitu se mu nebude započítávat nic.
  • Zaměstnanec C má školku jako firemní benefit zcela zdarma → pokud by došlo k navýšení měsíčních nákladů a roční hodnota benefitu by přesáhla zmíněných 21 983 Kč (1 832 Kč měsíčně), bude muset zaměstnanec C z nadlimitní částky odvést nejen daň, ale i sociální a zdravotní pojištění.

Na co si dát pozor

V úvodu článku jsme vyjmenovali i další typy nepeněžních benefitů, které se počítají do stejného ročního limitu jako firemní školky.

Pokud tedy zaměstnanec pro sebe čerpá například příspěvek na jazykový kurz mimo pracoviště nebo sportovní permanentku a současně k tomu využívá firemní školku, může v součtu dojít k překročení nového limitu, který stanovuje konsolidační balíček.

Veškeré nepeněžní benefity přesahující částku 1 832 Kč měsíčně, respektive v součtu 21 983 Kč za rok, tak vstoupí do jeho příjmů a zaměstnavatel z nich odvede daň z příjmu i sociální a zdravotní pojištění. S čerpáním benefitů tak dojde ke změně výše čisté výplaty.

Konsolidační daňový balíček také ruší oblíbený odpočet na dani za školkovné.

S daněmi si rozumíme

Potřebujete poradit v otázce daní? S vedením mzdového účetnictví Vám rádi pomůžeme a vysvětlíme, jak do něj nové změny promítnout. Stačí nás kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat